Historia i Normes de les Bitlles Catalanes

Esbrinar l'origen de les bitlles és difícil. Per les seves característiques, un joc senzill de llançament i punteria, el podem situar a l'alba de la civilització. L'egiptòleg Sir William Matthew Flinders Petrie data la seva antiguitat al 3300 aC. Sobre la base del descobriment a Nagada (Egipte) l'any 1895 d'elements d'un possible joc de bitlles.

 A Catalunya els encarregats d'introduir el joc, com tantes altres coses, van ser els Romans. Als catalans ens va agradar molt aquest joc i en vam fer la nostra varietat: LES BITLLES CATALANES

Els documents més antics que es conserven sobre aquest joc daten dels anys 1376 i 1402, el primer de Torroja (Priorat) i el segon d'Igualada, els quals deixen constància del fet de la seva practica.

En altres documents de l'època a l'any 1408 en la Historia de Pollença a Palma de Mallorca recull el lloc on es jugava a Bitlles. En l'any 1416 en l'Ordinació de Reus al Baix Camp i l'any 1520 apareixen esmentades les Bitlles al dietari del Antich Consell Barceloní.

En temps molt més propers, en l'any 1872 apareixen les Bitlles Catalanes a l'obra Tots els Barris de Barcelona.

A partir de l'any 1987 la Federació Catalana de Bitlles i Bowling comença a unificar les diverses modalitats de Joc arreu del país i finalment crea el següent Reglament del Joc:

Reglamen joc Bitlles FCBB.pdf (207608)